Jaarthema 2020-2021: In het teken van Jona

-

In het teken van Jona

In het logo zie je, als in een notedop, welke vragen er aan bod kunnen komen. Op het eerste gezicht gaat het natuurlijk om een profeet die wegloopt, om een vis die hem opslokt, en een opdracht die uiteindelijk tegen alle verwachting in toch uitgevoerd wordt. Met overweldigend succes. Wie had dat verwacht?

                  
Maar onder die eerste laag gaat veel meer schuil. Wat gebeurt er onder water? Waar wijst dit verhaal naar? Het grootste deel van de vis met Jona daarin, bevindt zich onder water. Wat zegt dat? Wat wordt daar gebeden? Op een gegeven moment wijst Jezus naar het teken van Jona, maar wat zegt Jezus daarmee? Wat zegt dat ons in onze tijd? Jona duikt onder in de dood, maar komt wonderwel opnieuw tot leven. Tegelijkertijd, terwijl Jezus naar Jona verwijst, is het absoluut verborgen hoe Jezus’ eigen weg zal zijn. Waarbij je moet weten dat Jezus ondertussen in een felle discussie verwikkeld was met de leiders van dat moment. Er wordt ernstig aan Jezus’ geloofwaardigheid getwijfeld. Geloof jij het dat hij de Messias is? De omstanders geloven er niets van.

Het verhaal van Jona, het leven van Jezus, dat gaat over crisis, verborgenheid, over vertrouwen en niet zien. Over de innerlijke en uiterlijke golven die over je heen spoelen. Over de opdracht waartoe je geroepen bent. Maar zeker ook over de hoopvolle toekomst die God op het oog heeft. In het teken van Jona: ‘Eens richtte de Heer zich tot Jona, de zoon van Amittai: Maak je gereed en ga naar Nineve’. Duiken we onder, of tekenen we er voor?

 

 

 

 

 

Eerdere Jaarthema's:

2019-2020 De puzzel van het bestaan

2018-2019 Leven in verwondering

2017-2018 Koersen met compassie

2016-2017 In verbinding

2015-2016 Verwachten. ontvangen, leven

2014-2015 Luisterend op weg